Kiváltó okok, megoldás aktív ülésnél

Ülés közben hajlamosak vagyunk a gerinc előre hajlítására, a „kerek háttal” való ülésre, ami a csigolyák és a közöttük levő porckorongok terhelését tovább fokozza.

A helyes ülőtartás kialakítását az ülőbútor is befolyásolja. A használatban levő legtöbb irodaszék és iskolai ülőbútor nem felel meg azoknak az ergonómiai követelményeknek, melyek a helyes ülőtartást elősegítenék. Éppen ezért kedvezőtlen és veszélyeztetett helyzetben vannak a tartósan ülő munkát végzők, és az iskolások, akik éveken át napi több órát töltenek ülő testhelyzetben.

Miért szükséges a gyógy-ülőpárna?

Az ülőbútor tervezők és gyártók elsőssorban passzív ülés céljára tervezik és gyártják termékeiket, hiszen a vásárlók többsége kényelmi szempontok szerint választ.

Mit tartunk „kényelmesnek” ülés közben? Azt, ha hátradőlhetünk, hátunk és derekunk stabilan megtámaszkodhat, mi pedig „elengedhetjük” magunkat. Ez biztosítja a tipikus „passzív ülést” és ennek a célnak többé-kevésbé megfelelnek az ülőbútorok is. A legtöbb ülőbútor azonban nem ott támasztja a derekat, ahol kellene, s így elesünk attól, hogy a passzív ülés közben csökkentsük az ülés okozta többletterhelést.

Sokféle foglalkozás viszont azt igényli, hogy aktív ülőhelyzetet vegyünk fel. Aktív ülés közben a gerinc kímélete szempontjából az a kedvező, ha a medence kissé előre billen (az álló testhelyzetnek megfelelően), ami azáltal érhető el, hogy az ülőfelület 10-15 fokos szögben előre lejtő. Léteznek ugyan ilyen speciális ülőbútorok, mint pl. a „térdelő ülőke” vagy a billenőlapos ergonómiai szék, ezek azonban költségesek, nehezen beszerezhetők és vagy csak aktív ülésre alkalmasak vagy nehézkes az átalakításuk.

Szükséges tehát egy olyan „segédeszköz”, amely a passzív ülésre tervezett ülőbútort át tudja alakítani az aktív ülés követelményeihez.

A hatékonyság mellett nem elhanyagolható a könnyű kezelhetőség, a kényelmesség és a kedvező ár sem.

Mindezen feltételek megvalósítására az ALVITAL® Gyógy-ülőpárna jelenti az ideális megoldást!

A Gyógy-ülőpárna hatásának lényege:

Az ALVITAL gyógy-ülőpárnák ülőfelülete meghatározott szögben lejt előre. Biomechanikai vizsgálatok során megállapították, hogy ez a lejtés optimálisan segíti az aktív ülést és a gerincet viszonylag a legkisebb terhelésnek teszi ki.

Ebben a helyzetben ideális egyensúly alakulhat ki a hát- és hasizmok működése között, ami az aktív ülést a legkisebb izommunkával tudja biztosítani. Így válik lehetővé az ülés közben a gerinckímélő testtartás és ez hozzájárulhat a tartáshibák kialakulásának és a későbbi panaszoknak a megelőzéséhez is.

(Oliver J., Middleditch A.: Functional anatomy of the spine. Butterworth-Heinemann Ltd., 1991; Mandal A.C.: The correct height of school furniture. Physiotherapy, 1984, 40, 2, 48.; Eklund J.A.E., Corlett E.N.: Evaluation of spinal loads and chair design in seated work tasks. Clin. Biomech., 1987, 2, 27.)

Közvetlen és közvetett előnyök

  • Gerincvédő ülőtartás
  • Közérzetjavulás
  • A fáradékonyság csökkenése
  • A koncentráló képesség javulása
  • Eredményesebb munkavégzés
  • Kevesebb gyógykezelés
  • Egészségesebb élet


~  20 éve a gerincvédelem szolgálatában  ~